VAN KINDBEWUSTZIJN NAAR VOLWASSENBEWUSTZIJN

Gepubliceerd op 17 april 2025 om 13:57

Boekbespreking: VAN SPANNING NAAR ONTSPANNING

(Geschreven door Aad Dekker, Uitgegeven door Futuro uitgevers, 2018)

 

Dit boek gaat over ons emotionele gezondheid. Het bespreekt hoe we vast kunnen zitten in oude kind-emoties en kind-overtuigingen. En hoe we daaruit kunnen komen en dan in een volwassenbewustzijn komen.

 

De schrijver baseert dit op een theorie van John en Eva Pierrakos.

 

Het kindbewustzijn is een vorm van bewustzijn, waarbij je perceptie en je gedrag worden bepaald door overtuigingen die in je kindertijd tot stand zijn gekomen. Je blijft op zoek naar de liefde en waardering die je van je ouders niet hebt gekregen.

 

In de kindcirkel vindt je allerlei emoties en overtuigingen, die als reactie zijn ontstaan.

 

Woede, wrok en haat

Als kind wil je onvoorwaardelijke liefde van je ouders of verzorgers. Als je die niet ontvangt, voel je pijn en verdriet. Je reactie richting je ouders uit zich vervolgens in boosheid.

 

Schaamte en schuld

Een kind dat boos wordt op zijn ouders ontwikkelt schuldgevoel. Het kind wil dat zijn ouders van hem houdt en dan mag hij niet boos op hun zijn. Omdat het kind toch boos is, gaat hij zich schamen.

 

Angst voor straf

Een kind dat van zichzelf niet boos mag worden op zijn ouders, veroordeelt zichzelf en wordt bang voor straf. Hij gaat slecht over zichzelf denken en gaat er zelfs van uit dat het straf verdient.

 

Zelfbestraffing

Om straf te ontlopen of als minder pijnlijk te ervaren gaat een kind zichzelf bestraffen. Deze zelfbestraffing bestaat uit zelfveroordeling, met als gevolg dat het kind steeds slechter over zichzelf gaat denken.

 

De lat hoog leggen, het geïdealiseerde zelfbeeld

Omdat een kind niet kan leven met het idee van slechtheid, gaat het een ideaal zelfbeeld ontwikkelen om daarmee de buitenwereld te overtuigen van zijn eigen goedheid. Hier komt bewijsdrang uit voort.

 

Isolatie, uit contact gaan

Een kind met een negatief zelfbeeld denkt dat anderen ook zo over hem denken. Vanuit die  houding maakt een kind steeds minder contact en praat niet meer over wat hem werkelijk dwarszit.

 

Minderwaardigheidsgevoel en faalangst

Het negatieve zelfbeeld roept bij een kind gevoelens op van minderwaardigheid en van daaruit ontstaat angst om te falen.

 

Overdreven hang naar applaus

Als een kind niet de waardering en liefde ontvangt die het nodig heeft. Gaat het compensatie zoeken in de buitenwereld. Vanuit het tekort ontstaat als het ware een groot verlangen naar gezien worden en applaus krijgen.

 

Niet te vervullen verlangen naar liefde

Uiteindelijk is de cirkel weer rond. Een kind blijft hunkeren naar de liefde die hij niet ontving. Diep vanbinnen is er een enorme leegte, een bodemloze put die onmogelijk gevuld kan worden door de buitenwereld. Een gemis aan liefde, aandacht en warmte kan niet worden geheeld met welk compensatiegedrag ook.

 

Als je ontdekt dat je gevangen zit in deze beperkende kind-overtuigingen, dan kun je daaruit komen door kwaliteiten moed, eenvoud, openheid, spontaniteit, loslaten, geloof, vertrouwen, bescheidenheid en liefde geven. Deze tesamen met het ombuigen van de beperkende overtuigingen naar verruimende overtuigingen, laat je doorgroeien naar het volwassen bewustzijn. Hier voel je je emotioneel, mentaal en fysiek vrij. Je staat jezelf toe te zijn wie je bent. Je houdt van jezelf, je ervaart liefde, ruimte, je lééft en voelt je energiek.

 

In de kindcirkel is dat anders. Daar voel je je moe en uitgeput, omdat je gevangenzit in oude patronen. Naarmate je hierin stappen neemt, neemt je energie toe. Ben je voluit in het volwassen bewustzijn terechtgekomen, dan voel je je fit en vitaal. Je bent als het ware in een  emotioneel onbelast deel van je bewustzijn beland waarin je voluit kunt leven. Dit staat haaks op de kindcirkel, waarin je bewustzijn en emotionele zin belast is door ervaringen uit je kindertijd.

 

Als je dit proces doorloopt, dan ervaar je minder moeten, je kan rusten en tijd nemen om te slenteren en liefde toelaten.

 

Het boek sluit af met hoe we van daaruit onze spirituele intelligentie kunnen ontwikkelen.

 

Ik citeer: Op het pad van emotionele intelligentie ontwikkel je een krachtig en ontspannen ego. Je raakt buiten de kindcirkel, komt los van geïdealiseerde zelfbeelden, verwerkt oude pijn en laat verouderde ideeën achter je. Je staat stevig in je volwassen leven en bent meer en meer in het hier en nu aanwezig. Je kijkt open en fris naar wat er op je pad komt en put uit die bron in jezelf. Je durft je eigen mening te vormen en je eigen leven te leiden. Tegelijkertijd luister je naar anderen en beweeg je soepel mee als de omstandigheden dat van je vragen. De dingen die je doet, komen op een natuurlijke manier over, omdat je je presenteert vanuit een gezonde persoonlijke drive.

 

Op het pad van spirituele intelligentie stop je met oordelen en word je steeds milder. Je realiseert je dat liefde de enige realiteit is. Je leert van jezelf te houden. Je herinnert je wie je in essentie bent. Je verbindt je met je innerlijke bron en ervaart de onuitputtelijke liefde die al sinds je geboorte door je heen stroomt. Je voelt je vrij, ruim en open omdat je in contact staat met wat binnen in jou, in alle puurheid aanwezig is. Je vindt er een diepe innerlijke vrede.

 

Zo mooi geschreven. Kort en bondig verwoord. Tools en uitleg helder en toepasbaar. Een heel handzame en concreet boek. Waarbij ik de kind-overtuigingen heel begrijpelijk en navoelbaar kan ervaren. Ik kan er nu met compassie naar kijken en mijn eigen kindverlangens begrijpen.

En beter begrijpen hoe ik voor mijn innerlijk kind kan zorgen.

Dank je wel, heer Dekker en heer en mevrouw Pierrakos.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.